DDos-aanval

Computers of netwerken worden overbelast door heel veel internetverkeer in korte tijd op een server of groep servers te richten. Veelal zijn bedrijven het doelwit.

Wat is een DDos-aanval?

DDos staat voor ‘distributed denial-of-service’. Bij een DDos-aanval worden computers of netwerken overbelast door heel veel internetverkeer in korte tijd op een server of groep servers te richten. Hierdoor wordt bijvoorbeeld een website onbruikbaar, wat voor sommige bedrijven tot een grote schadepost kan leiden. Cybercriminelen kunnen bedrijven afpersen door te dreigen met een DDos-aanval, waarbij ze claimen dat de aanval alleen afgekocht kan worden.

Meestal worden voor DDos-aanvallen zogenaamde ‘botnets’ gebruikt. Dit zijn netwerken van computers of andere apparaten die met het internet verbonden zijn, die allemaal besmet zijn met een kwaadaardige software. Cybercriminelen kunnen het gehele netwerk vanuit een centraal punt in één keer aansturen om een DDos-aanval te creëren.

Wie lopen risico op een DDos-aanval?

DDos-aanvallen zijn vaak gericht op websites van grote commerciële bedrijven, banken en creditcardmaatschappijen of e-maildiensten. Particuliere websites zullen minder snel doelwit zijn, omdat er geen commercieel belang is. Het komt ook voor dat het doel van een DDos-aanval idealistisch is en een manier voor activistische partijen om hun woede te uiten over de activiteiten van een commercieel bedrijf. Middelgrote of kleine bedrijven kunnen in de toekomst ook vaker doelwit zijn. En als je webshop of internetbedrijf wordt platgelegd, dan kan je veel omzet mislopen.

Hoe kan je een DDos-aanval voorkomen?

Geen een DDos-aanval is hetzelfde, maar het belangrijkste is om de beveiligingssoftware van je computer of netwerk up-to-date te houden.

Meer weten?

Kijk op Digital Trust Center: https://www.digitaltrustcenter...