Malware / virus

Een verzamelnaam voor alle software met een opzettelijk kwaadaardige werking. Dit wordt ook wel een virus genoemd.

Wat is malware?

Malware staat voor ‘malicious software’. Dit is een verzamelnaam voor alle software met een opzettelijk kwaadaardige werking. Vaak wordt dit ook wel een virus genoemd. Het kan gegevens op je computer beschadigen of verwijderen, zoals je persoonlijke foto’s of belangrijke documenten. Daarnaast kan het namens jou rare of gevaarlijke e-mails verspreiden en zelfs geld van je bankrekening afschrijven.

Hoe raakt je computer besmet met malware?

Malware, oftewel een virus, wordt vaak per e-mail verspreid en vermomd als bijlage, of installeert zichzelf doordat je op een vreemde link in een e-mail of op een website hebt geklikt. Het kan op je computer, tablet of (onder andere door SMS) op je smartphone terechtkomen.

Cybercriminelen sturen bijvoorbeeld een e-mail met een boodschap die erg verleidt om op de link te klikken of een bijlage te openen. Bijvoorbeeld een e-mail van een neppe pakketbezorgdienst met een bericht dat er een pakket voor je is. Dat maakt ontzettend nieuwsgierig, maar klik er niet op als je eigenlijk geen pakket verwacht.

Hoe kan je het voorkomen?

Het belangrijkste is: weet wie de afzender is. Dat zie je niet alleen aan een logo, want dat kunnen cybercriminelen boven een e-mail plakken. Stel jezelf de vraag: klopt de manier van communiceren met wat je van een bedrijf gewend bent? Is het logisch wat ze van je vragen? En weet de vraagsteller genoeg van jou om echt het bedrijf te zijn waar jij klant bent? Dat bedrijf zou bijvoorbeeld waarschijnlijk je naam gebruiken in de aanhef van een e-mail, in plaats van alleen “beste klant”.

Meer weten?

Kijk op veiliginternetten.nl: https://veiliginternetten.nl/t...