Phishing

Een manier van internetoplichting waarop cybercriminelen via e-mail je persoonlijke of zakelijke gegevens proberen te verkrijgen.

Wat is phishing?

Phishing is een manier van internetoplichting waarop cybercriminelen via e-mail je persoonlijke of zakelijke gegevens proberen te verkrijgen. De e-mail is zo gemaakt dat deze van een echte overheidsinstantie of bedrijf afkomstig lijkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) dat verkeersboetes int, een webwinkel of creditcardmaatschappij. De internetgebruiker wordt in de e-mail vaak opgeroepen om een openstaande boete of factuur te betalen of om gegevens ‘bij te werken’. De links in de e-mail leiden de bezoeker vervolgens naar een valse website waar persoonlijke en zakelijke gegevens worden ontfutseld. Ook bevatten phishingmails vaak bijlagen, zoals een pdf of zip-bestand, die automatisch schadelijke software installeren als deze worden geopend.

BOVAG-hoofdredacteur Elvira Spoelstra vertelt

BOVAG-hoofdredacteur Elvira Spoelstra stond met een collega op de gang te praten, toen ze erachter kwam dat er via haar e-mailadres een mail naar haar collega’s was verstuurd. Een phishingmail, zo bleek. Wat ze vervolgens vreesde, werd waarheid: diverse collega’s hadden al op de link geklikt. Die link ging naar een rare website, met een plaatje van een strand erop en zo’n inlogveld. Daar hadden toch een aantal collega’s geprobeerd in te loggen. ‘Zelf kreeg ik vanaf dat moment geen mail meer binnen, er was een doorstuurregel op mijn mailbox gezet die naar een vaag adres ging.’.

Gelukkig handelde de ICT-afdeling adequaat en wist deze erger te voorkomen. ‘De afdeling is direct gaan onderzoeken wat er aan de hand was en heeft vervolgens een waarschuwingsmail verstuurd.’

Meer weten over phishing en wat je er tegen kan doen?

Kijk op veiliginternetten.nl: https://veiliginternetten.nl/p...