Ransomware

Een computervirus dat je bestanden ‘gijzelt’ en ze pas weer vrijgeeft als je losgeld hebt betaald.

Wat is ransomware?

Ransomware wordt ook wel ‘gijzelingssoftware’ genoemd. Het is een computervirus dat je bestanden ontoegankelijk maakt – oftewel ‘gijzelt’ – en ze pas weer vrijgeeft als je losgeld hebt betaald aan de cybercriminelen die erachter zitten. Dit kan enkele honderden euro’s bedragen, terwijl je soms je bestanden na betaling niet eens terugkrijgt. Ransomware is de laatste paar jaar enorm populair geworden onder cybercriminelen.

Hoe raakt je computer besmet met ransomware?

Ransomware wordt op je pc geïnstalleerd wanneer je besmette links aanklikt, besmette websites bezoekt of besmette bijlagen downloadt. En het kan ook op je smartphone of tablet voorkomen. Je kan bijvoorbeeld een e-mail ontvangen waarin wordt gevraagd om een wachtwoord te wijzigen of een prijs te verzilveren, waarvoor je op een link moet klikken. Wanneer je op de link klikt, installeert de ransomware zich ongemerkt op je computer, tablet of smartphone.

Ransomware-slachtoffer Schoolderman speelt open kaart

Het zal je maar gebeuren. Je hebt als ondernemer verschillende voorzorgsmaatregelen genomen om je bedrijf veilig te houden tegen cyberaanvallen. Maar dan, op een onbewaakt moment, gebeurt het je toch: je systemen worden geïnfecteerd en je bestanden versleuteld. Het overkwam MKB-ondernemer Peter Schoolderman. Door zijn verhaal openbaar te maken, probeert hij de schaamte van ransomware-slachtoffers weg te nemen.

Hoe kan je het voorkomen?

Ten eerste: gebruik nooit internet zonder antivirusprogramma. Let er daarnaast op dat:

· je geen onbekende bijlagen van een e-mail opent;

· je extra alert bent bij het downloaden van software, muziek, films, tv-series, pdf’s en andere bestanden;

· je het besturingssysteem en programma’s altijd up-to-date te houdt.

Wat is de belangrijkste tip?

Het belangrijkste is: zorg ervoor dat je altijd een back-up hebt van je waardevolle bestanden. Dan houd je er altijd toegang toe, ook al ben je getroffen door ransomware. Gebruik bijvoorbeeld een externe harde schijf en koppel deze los als de back-up klaar is. Daarnaast is het belangrijk dat je altijd je apparaat bijwerkt met de laatste updates en regelmatig scant met antivirussoftware. Dit geldt niet alleen voor je computer, maar ook voor je tablet en smartphone. Kijk hier voor een stap-voor-stap-uitleg hoe je een back-up maakt. En doe het vervolgens ook!

Meer weten?