Hackers als cybersecurity helden

Nieuws:

De eerste editie van Hack Talk op 12 oktober in hartje Rotterdam sloot naadloos aan bij het thema van Alert Online: cybersecurity helden. In een ongedwongen sfeer interviewde Chris van ’t Hof ervaren hackers als Elger Jonker over de opbrengst van het SHA2017 hacker festival en Rik van Duijn over de rol van de NSE, Microsoft en gebruikers.

John Fokker, projectleider bij Team High Tech Crime van de Nederlandse politie en één van de initiatiefnemers van Nomoreransom.org , vertelde beeldend over de strijd tegen cybercriminelen. Met een crypto sherrif in het wilde westen van de cyberwereld helpt Nomoreransom slachtoffers van ransomware bij het herstellen van hun versleutelde bestanden zonder de criminelen te betalen. Decryptietools worden kosteloos aangeboden zodat mensen hun computer weer kunnen gebruiken.

Astrid Oosenbrug en Mischa van Geelen vertelden tijdens Hack Talk #1 over hoe zij in Rotterdam ‘hack-hang-jongeren’ aan een baan helpen. Hun cyberwerkplaats is een initiatief waarbij jongeren gewaardeerd worden voor waar ze goed in zijn (hacken) en uiteindelijk ervaring op kunnen doen in een werkomgeving. ‘Dit doe je met je hart’, aldus Astrid Oosenbrug, ‘en is echt niet zomaar één op één te kopiëren naar een andere plaats.’ Jongeren wordt een vaste dagindeling aangeboden zodat ze in een vertrouwde omgeving hun talenten verder kunnen ontwikkelen en weer toekomstperspectief krijgen.

De volgende Hack Talk wordt gehouden op 9 november, wederom in Worm in Rotterdam. Kijk voor meer informatie over Hack Talk op hacktalk.nl.