‘Hoezo is internetveiligheid op het werk een gedeelde verantwoordelijkheid?'

Panel van CISO's en experts in gesprek op kick-off Alert Online 2018

Inspiratie tijdens de Alert Online Kick-off 2018

Rotterdam, 1 oktober 2018. Normaal hebben ze amper tijd. Maar tijdens de Alert Online Kick-off 2018 op het hoofdkantoor van KPN kwamen maar liefst zes prominente zes prominente CISO’s, een gedragswetenschapper en de directeur Cybersecurity van de NCTV samen in één expertpanel. Zij bespraken in Rotterdam de belangrijkste resultaten uit het Nationaal Cybersecurity Bewustzijnsonderzoek 2018.

James Bond

Jaya Baloo leidde namens hoofdpartner KPN de bijeenkomst in waarna werd afgetrapt met de keynotes van Sean Sullivan (cybercrimedeskundige bij F-Secure) en Patricia Zorko (plaatsvervangend NCTV). Voormalig The Voice-finaliste en cybercrime-slachtoffer Isabel Provoost coverde, met op de achtergrond de indrukwekkende skyline van Rotterdam, de toepasselijke James Bond-song Skyfall van Adele.

Alert-Online-Kickoff-33.JPG

Op de foto: Jaya Baloo (CISO KPN)

Alert-Online-Kickoff-50.JPG

Op de foto: Sean Sullivan (cybercrimedeskundige bij F-Secure)

Alert-Online-Kickoff-65.JPG

Op de foto: Patricia Zorko (plaatsvervangend NCTV)


Prikkelende stellingen

Deelnemers en publiek reageerden op prikkelende stellingen en vragen die voortkwamen uit het Nationaal Cybersecurity Bewustzijnsonderzoek 2018. Want wie is er verantwoordelijk voor de internetveiligheid op de werkplek? Toen een aantal leden van het panel het waagde de verantwoording bij zowel de werkgever als de werknemer te leggen, haakte gedragswetenschapper Reint Jan Renes daar gretig op in. “Ik vind het heel mooi hoor dat we zeggen: ‘Het is een gedeelde verantwoordelijkheid.’ Maar zodra je dat een beetje in het midden laat hangen, denken heel veel werknemers toch: ‘Fijn, die gedeelde verantwoordelijkheid, ik hoop dat iemand anders het even oppakt’.” Het panel gaf aanwezigen voldoende stof tot nadenken en napraten tijdens de netwerkborrel die volgde op het officiële programma.

Alert-Online-Kickoff-90.JPG

Van links naar rechts: Joab de Lang (Gemeente Rotterdam), Luisella ten Pierik (Stedin), Rik Driessen (Tweede Kamer), Reint Jan Renes (gedragswetenschapper), Jurriaan Rijnbeek (Leids Universitair Medisch Centrum), Jolanta Kulicki (Royal HaskoningDHV), en Michel van Leeuwen (waarnemend directeur Cybersecurity (NCTV) en schoven aan tijdens de paneldiscussie onder leiding van Erik Jan Koedijk (RvA Alert Online).