Nieuwe campagne van het ministerie ter preventie van internetcriminaliteit

Laatste update al geïnstalleerd?

Een nieuwe campagne ter preventie van internetcriminaliteit van het ministerie van Justitie en Veiligheid start in maart. Net als Alert Online heeft deze campagne als doel om Nederland online veiliger te maken. Met de campagne wil het ministerie  het algemene publiek oproepen maatregelen te treffen ter voorkoming van ransomware. Om met de campagne een breed publiek aan te spreken, ligt de nadruk op het handelingsperspectief. De oproep luidt: ‘bescherm je persoonlijke bestanden tegen internetcriminelen en installeer software- en app updates direct, want die bevatten vaak belangrijke beveiligingsupdates’.

In het campagnefilmpje (live vanaf maart) zien we een hand met een zwartlederen handschoen die door het beeldscherm heen reikt en op het bureau naast de device persoonlijke zaken steelt, als een bankpas, foto’s of documenten. Na de oproep zien we opnieuw de hand, maar nu komt hij niet meer door het beeldscherm heen, maar tikt hij tegen het glas aan. Er worden drie filmpjes gemaakt, waarin steeds een ander device centraal staat. De campagne is vooral te vinden op social media als video link ads. Verder is er een radiospot en een samenwerking met diverse mediapartners. Het laatste component bestaat uit achtergrondverhalen waarin slachtoffers aan het woord komen en waarin er aandacht is voor wat mensen allemaal verder kunnen doen om slachtofferschap te voorkomen.

Wij nodigen alle partners van Alert Online uit om gebruik te maken van de toolkit. Je vindt de toolkit op de campagnewebsite. Voor meer informatie over de campagne kan je contact opnemen met d.cohen[@]minvenj.nl.