Webinar over hoe je digitalisering invoert in een traditionele organisatie

Door digitalisering ontstaan er voor ambtenaren meer ondersteunende mogelijkheden om het werk beter te doen. Volg deze webinar met praktijkvoorbeelden.

11 december 2018

Webinar over hoe je digitalisering invoert in een traditionele organisatie

Door digitalisering ontstaan er voor ambtenaren meer ondersteunende mogelijkheden om het werk beter te doen. Volg deze webinar met praktijkvoorbeelden.

Webinar over hoe je digitalisering invoert in een traditionele organisatie

Perry van der Weyden van Rijkswaterstaat presenteert de webinar. Hij vertelt dat er door digitalisering meer ondersteunende mogelijkheden ontstaan om het werk beter te doen: “Ik geef daarom in de webinar voorbeelden uit de praktijk. Daarnaast vertel ik hoe je draagvlak ontwikkelt en mensen overtuigt van de mogelijkheden die digitalisering biedt. Maar ik praat ook over de beveiliging van digitalisering.” Perry is hoofdingenieur-directeur bij Rijkswaterstaat Centrale Informatievoorziening.

Praktijkvoorbeelden

Perry noemt wat praktijkvoorbeelden van digitalisering: “Denk aan het managen van verkeer met camera’s. Dat doen we al een aantal jaren. Als we geen digitalisering zouden hebben dan zouden we de camera’s niet kunnen gebruiken, zouden we niet kunnen zien wat er op de weg gebeurt. Maar we zitten nu in een volgende fase: kunstmatige intelligentie oftewel artificial intelligence. Dat is gebruik van data waardoor je niet alleen dingen real time kan zien maar ook dingen kan voorspellen en veel sneller kan ontdekken. Denk aan een sensor op een sluis die bijvoorbeeld meet hoe die sluis functioneert. Dus hoeveel kracht gebruikt de sluis nou eigenlijk om de deuren open en dicht te doen. En als die kracht toeneemt dan is er iets niet in orde in die sluis. Je gebruikt dus data om besluiten te nemen.”

Over beveiliging van digitalisering

“Hoe meer je gaat digitaliseren, hoe meer je gaat nadenken over beveiliging,” zegt Perry. Hij vertelt dat Rijkswaterstaat een oude en traditionele organisatie, is. “We bestaan meer dan 200 jaar en er werken 10.000 mensen die al lange tijd vrij traditioneel werk doen. En dan komt digitalisering om de hoek kijken. Er komt feitelijk een nieuw stuk gereedschap bij. Dat is nieuw voor de organisatie en voor de mensen. Er komt ineens een collega naast je zitten die jou gaat helpen met je werk. Dat brengt allerlei vragen met zich mee: wat heb ik aan digitalisering, ik werk al jaren op deze manier dus waarom moet ik me nu ineens ook bezighouden met digitalisering?”

Draagvlak creëren

Perry vertelt tot slot dat er bij Rijkswaterstaat draagvlak is voor digitalisering. “Dat hebben we ontwikkeld maar dit stopt niet. We zijn namelijk een grote organisatie en moeten elke dag mensen hierin meenemen en overtuigen. Ik vertel dus in de webinar ook hoe wij ervoor zorgen dat mensen digitalisering accepteren. Dat is natuurlijk voor elke organisatie anders. Bijvoorbeeld voor luchthaven Schiphol waar digitalisering in de DNA zit. Deze organisatie is IT georiënteerd. Daar is digitalisering de normaalste zaak van de wereld. Dat was bij Rijkswaterstaat niet het geval.”

Over de webinars van RADIO

RADIO organiseert webinars om kennis over ICT te delen en om antwoord te geven op vragen van rijksambtenaren over dit onderwerp. De webinar met Perry van der Weyden is de laatste in een reeks van drie. De eerste was met Geert Wind over het veranderende ICT-landschap. De tweede webinar was met Jim Stolze. Jim vertelde over Kunstmatige Intelligentie (Artificial Intelligence), algoritmes en welke kansen dit biedt. Lees meer over de webinar met Jim Stolze.

Webinar terugkijken?

De webinars zijn na de livestream een jaar lang terug te kijken. Ze zijn na aanmelding gratis toegankelijk.