Tips

Hieronder staan tips die je helpen om je tegen allerlei cybergevaren te beschermen. Lees ze niet alleen, maar doe het ook gelijk!

Voor consumenten

Maak back-ups. En doe dit regelmatig. Van je computer, maar denk ook aan foto’s en bestanden op je telefoon en tablet. Zo beperk je de schade als bijvoorbeeld door ransomware je bestanden gegijzeld worden. Op Veiliginternetten.nl staat stap voor stap uitgelegd hoe je een back-up maakt.

Draai updates. Van al je software. Zo voorkom je dat virussen gebruikmaken van kwetsbaarheden in oude versies van programma’s. Het helpt om hiervoor automatisch updaten in te stellen. Kijk op veiliginternetten.nl hoe je dit instelt voor bijvoorbeeld je besturingsprogramma en je internetbrowser.

Klik niet zomaar op bijlagen of links in emails. Leer valse e-mails herkennen. Daarmee proberen criminelen je persoonlijke gegevens te ontfutselen of malware op je computer te installeren. Op  Veiliginternetten.nl staan een aantal kenmerken waaraan je een valse e-mail kunt herkennen. Twijfel je? Neem dan contact op de instantie van wie de e-mail afkomstig lijkt.

Bescherm je online privacy. Het is echt niet nodig dat iedereen alles van je weet. Gebruik de incognitomodus van je browser. Kijk op Veiliginternetten.nl wat dit betekent en hoe je dit eenvoudig inschakelt. Beheer en verwijder cookies, op Veilinternetten.nl vind je hoe je dat doet.  En vergeet ook de privacy-instelingen van je sociale media-accounts niet. Daarmee kun je in een paar stappen bewust keuzes maken met wie je informatie, foto’s en video’s deelt. Kijk op Veiliginternetten.nl voor een eenvoudig stappenplan per sociale medium.

Ga veilig om met je wachtwoorden. Lange en ingewikkelde wachtwoorden zijn sterker dan korte eenvoudige wachtwoorden. Gebruik als het kan tweestapsverificatie, een extra functie om je online accounts te beveiligen. Daarmee moet je na het invoeren van je gebruikersnaam en wachtwoord nog een beveiligingscode invoeren. Die code wordt direct gestuurd naar een apparaat waar alleen jij toegang toe hebt, zoals je telefoon. Kijk op Veiliginternetten.nl hoe je tweestapsverificatie instelt.

Kies bewust waar je een app toestemming toe geeft. Houd controle over wat een app van je weet. Op Veiliginternetten.nl vind je stap voor stap uitleg hoe je bepaalt tot welke gegevens je een app op je telefoon toegang geeft. Ook als ze al op je telefoon staan. Kijk ook op ConsuWijzer.nl. Daar lees je wat het betekent als je een app toegang geeft tot bijvoorbeeld jouw locatie, contactpersonen of foto’s.

Gebruik niet zomaar openbare wifi. Hoe handig ook, openbare wifi is niet veilig. Veiliger is om gebruik te maken van je databundel (3G of 4G verbinding). In bepaalde landen kunnen de kosten hiervoor snel oplopen. Dan loont het om je te verdiepen in het gebruiken van een VPN -verbinding. Kijk op Veiliginternetten.nl voor meer informatie.

Wees altijd kritisch. Is de webwinkel te vertrouwen? Waar gaat de link naar toe?  Wie vraagt je om persoonlijke informatie? Is het echt nodig een kopie van je identiteitsbewijs te sturen?

 

Voor ondernemers/bedrijven

Maak back-ups. En doe dit regelmatig. Bewaar de back-up op een veilige plek. Zo beperk je de schade als bijvoorbeeld door ransomware je bedrijfsdata gegijzeld wordt. Op Veiliginternetten.nl staat stap voor stap uitgelegd hoe je een back-up maakt.

Draai updates direct. Van al je software en op alle apparaten die je werknemers voor het werk gebruiken. Zo voorkom je dat virussen gebruikmaken van kwetsbaarheden in oude versies van programma’s. Het helpt om hiervoor automatisch updaten in te stellen. Kijk op veiliginternetten.nl hoe je dit instelt.

Klik niet zomaar op bijlagen of links in emails. Leer jezelf en ook je medewerkers valse e-mails te herkennen. Daarmee proberen criminelen zakelijke informatie te ontfutselen of malware op je computer en bedrijfsnetwerk te installeren. Op  Veiliginternetten.nl staan een aantal kenmerken waaraan je een valse e-mail kunt herkennen.

Bescherm de privacy van je klanten. Je bent wettelijk verplicht persoonsgegevens te beveiligen. Met de Privacy Quick Scan kun je inschatten of je bedrijf bepaalde risico’s loopt.  En zorg ook voor een privacyverklaring op je website. Maak eenvoudig deze privacyverklaring met de tool van Veiliginternetten.nl.

Gebruik niet zomaar openbare wifi. Hoe handig ook, openbare wifi is niet veilig. Veiliger is om gebruik te maken van je databundel (3G of 4G verbinding). In bepaalde landen kunnen de kosten hiervoor snel oplopen. Dan loont het om je te verdiepen in het gebruiken van een VPN -verbinding. Kijk op Veiliginternetten.nl voor meer informatie.

Zorg voor een veilige website. Laat je website testen op kwetsbaarheden door een gespecialiseerd bedrijf. Op internet.nl kun je controleren of je website voldoet aan de laatste internetstandaarden. Dit geeft ook inzicht voor je systeembeheerder of de expert die de cybersecurity gaat testen. Gebruik een beveiligingscertificaat, zeker als klanten via je site kunnen kopen en betalen. Kijk voor meer informatie op veiliginternetten.nl.

Maak afspraken en train je medewerkers. Zorg dat zij weten wat zij moeten doen en hoe zij dat moeten doen om cybercrime te voorkomen of hoe te handelen als het mis is gegaan.