Botnets

"Vaak merk je niet dat je onderdeel bent van een botnet, maar dan wordt toch je computer gebruikt voor het versturen van spam of het uitvoeren van cyberaanvallen. Hou je computer schoon van dit soort malware."

Roel van Kessel - voorzitter Abuse Informatie Exchange

Een botnet: weet jij of jouw computer besmet is?

Naar schatting 5 tot 10% van de Nederlandse computers is besmet met botnetsoftware. Vaak zonder dat de gebruikers dat zelf weten. Want in tegenstelling tot ransomware of phishing is de botnetsoftware niet gericht om schade bij die pc-gebruiker zelf aan te richten. Maar via jouw pc worden aanvallen op bedrijven uitgevoerd, of spam verspreid. Hoe kun je controleren of jouw pc besmet is? Wat doet je internetprovider om te ontdekken welke klanten besmet zijn?

Roel van Kessel, werkzaam bij Ziggo en voorzitter van de vereniging Abuse Information Exchange, legt uit:  

Wat is een botnet? Is het gevaarlijk?
Botnets zijn netwerken van computers die zonder medeweten van hun eigenaar besmet zijn met een virus of andere kwaadaardige software. Ze kunnen daardoor door derden worden misbruikt. Botnets worden op grote schaal ingezet voor het versturen van spam en voor het uitvoeren van cyberaanvallen. De botnetsoftware zorgt op de besmette computer meestal voor weinig problemen, maar botnets kunnen grote overlast en schade veroorzaken voor anderen. Uit onderzoek blijkt dat veel computers besmet zijn, zo'n 5 tot 10% van de computers in Nederland. Daarom zijn we met de vereniging Abuse Information Exchange hard bezig om zoveel mogelijk van deze besmettingen te achterhalen.
 
Hoe kom je er achter dat je in een botnet zit en wat doe je dan?
Het probleem is dat de botnetsoftware op een besmette computer zelf niet zo veel overlast geeft, daarom merken de meeste mensen niet eens dat hun computer besmet is. Maar als vereniging krijgen wij van heel veel organisaties data over welke IP-adressen waarschijnlijk besmet zijn. En de internetproviders weten welke klant bij dat adres hoort. Zij kunnen de klant dus informeren hierover en hem verzoeken zijn computer op te schonen. Het is dus heel belangrijk dat je reageert op de berichten van je internetprovider en helpt om je computer weer schoon te krijgen.
 
Hoe voorkom je dat je in een botnet terecht komt?
Voorkomen is beter dan genezen! Een goede anti-virusbescherming, firewall en zorgen dat je altijd de meest recente versies van programma's en software hebt (updaten zodra er een update beschikbaar is) zijn een heel goed begin. Voor alle tips om je computer op te schonen en schoon te houden kun je kijken op Veiliginternetten.nl.
 
Wat valt je verder op dit moment op? 
 Uit het meest recente onderzoek is gebleken dat de besmettingen bij klanten van internetproviders ook inderdaad zijn afgenomen de laatste jaren. Daar zijn we uiteraard trots op. De besmettingen bij hosters lagen veel lager, maar omdat die aantallen gelijk zijn gebleven en die bij de internetproviders zijn gedaald, viel het op dat het aandeel van hosters daarmee steeg. Hierdoor is ook de hosting branche gaan nadenken over het nut en de noodzaak van aansluiting bij onze verenging. We zijn nu druk bezig om een heel aantal hosters aan te sluiten en hopen op deze manier nog meer te bereiken in onze strijd tegen botnets!
 
Waar zou je lezers naar toe sturen voor meer informatie?
Kijk op Veiliginternetten.nl. En kijk vooral ook regelmatig op de website van je eigen internetprovider bij het onderdeel veiligheid.

Over Abuse Information Exchange
Deze vereniging omvat meer dan 90% van de markt van Nederlandse internetproviders en heeft ten doel de informatievoorziening over botnets en andere vormen van internet-abuse in Nederland te verbeteren door data over besmettingen vanuit verschillende bronnen op een centraal punt te verzamelen en te correleren. Daardoor kunnen botnetbesmettingen sneller en beter bestreden worden zodat de veiligheid en stabiliteit van het internet verbeterd wordt. En naast de internet providers die de verenging gestart zijn, sluiten nu ook meer een meer hostingproviders aan om gezamenlijk botnets aan te pakken!