Nare filmpjes

"Staat er een naar filmpje van jou online? Praat erover met bijvoorbeeld je vrienden, ouders, leraar. Reageer niet op het filmpje en meld het filmpje bij de beheerder van de website waar het op staat."

Marjolijn Bonthuis - ECP / Meldknop.nl

Er staat een naar filmpje van jou online. Wat nu?

Nare filmpjes. Een nachtmerrie voor ouders:  je kind in een verschrikkelijk filmpje dat op internet is gezet. Of gepest wordt en met vreselijke (gephotoshopte) foto's op Facebook wordt gezet. Wat doe je dan? Welke partijen kunnen je helpen? Hoe reageer je dan het beste richting je kind? Wat kunnen scholen doen in internetopvoeding? 

Marjolijn Bonthuis, werkzaam bij ECP en nauw betrokken bij Meldknop.nl - een website waar jongeren terecht kunnen voor hulp bij alle problemen die zij op internet tegen kunnen komen - legt uit.

Wat kun je doen als er een naar filmpje of foto op internet rondwaart?
Wat je zelf kunt doen : 

  • Blokkeer of weiger de persoon die het filmpje verspreidt.
  • Praat erover met je vrienden, ouders, leraar of vertrouwenspersoon.
  • Reageer niet op het filmpje. Hoe moeilijk dat soms ook is.
  • Bewaar het filmpje (de filmpjes) als bewijs.
  • Meld het filmpje op de website waar het staat.
  • Maak een screenshot van de video op de website waar het filmpje stat. Zorg dat de URL (het adres van de website) in beeld is.

Als je hulp nodig hebt bij het weghalen van het filmpje op internet, kun je via Meldknop de juiste instanties vinden die je daarbij kunnen helpen. Helpwanted heeft bijvoorbeeld een speciale directe lijn naar Facebook en Twitter en kan klachten over nare filmpjes met voorrang doorgeven.

Welke rol hebben ouders en ook school? Wat kunnen zij doen?
Voor ouders is er een heleboel informatie te vinden over hoe je je kind kunt begeleiden op internet. En hoe je om gaat met zo'n naar filmpje: schiet je zelf in de stress, word je boos op je kind (wie gaat er dan ook zonder topje op de foto!) of kun je rustig blijven en weet je hoe je het beste je kind kunt helpen? Wij hebben bijvoorbeeld ook aan de start gestaan van een theater voorstelling Like waarbij dit soort situaties met jongeren en social media worden nagespeeld op ouderavonden, om de herkenbaarheid van de eerste reactie die ouders vaak hebben te laten zien, maar ook de discussie op gang te brengen over hoe je dat beter zou kunnen aanpakken. Maar ook op websites als Mediaopvoeding is ontzettend veel informatie te vinden. Daar zijn door ouders talloze vragen over internet en jongeren gesteld die zijn beantwoord door experts: een bron van informatie voor ouders.

Voor scholen is het belangrijk mediawijsheid onderdeel is van hun lesprogramma; van de vaardigheden die jongeren moeten hebben zoals goed kunnen zoeken, bronnen beoordelen en computervaardigheden tot de sociale aspecten: cyberpesten, hoe ga je met elkaar om, wat zijn de grenzen voor het plaatsen van foto's van anderen etc. Ook daar is voor scholen echt een enorm aanbod om hen daarbij te helpen. Erg leuk is de MediaMasters game voor groep 7 en 8 van Mediawijzer, waar alle scholen gratis aan kunnen meedoen in de Week van de Mediawijsheid in november. Hierin komen alle aspecten van mediawijsheid op een ontzettend spannende en leuke manier aan de orde. Maar er zijn over allerlei onderwerpen ook veel korte lessen of werkbladen te vinden. Voor een kijkje in het aanbod zie https://veiliginternetten.nl/t...

Wat zijn op dit moment de grootste gevaren voor jongeren online?
Dat zijn toch wel de nare filmpjes en foto's. Je denkt er zelf niet bij na als je iets plaatst, maar later heb je spijt en is het al door iedereen gezien. Maar vaker ook het plaatsen door anderen. Soms echt om te pesten, vaak ook min of meer onbewust, omdat ze het grappig vonden en er niet bij stil stonden dat het voor degene op het filmpje echt vervelend kan zijn. 

Welke belangrijke tip wil je jongeren en ook opvoeders (ouders en scholen) meegeven?
Respect voor elkaar, ook op internet. Dat moet door ouders en scholen onder de aandacht worden gebracht, maar ook jongeren moeten zich beseffen hoe ze omgaan met eigen foto's en zeker met de foto's en filmpjes van anderen. 

Waar zou je lezers naar toe sturen voor meer informatie?
Meldknop.nl, mediaopvoeding.nl en mediawijsheid.nl.