5x alert online voor veilig online winkelen

Vijf tips om veilig online te winkelen. Ook beschikbaar als infographic in de toolkit van Alert Online.

Tips voor veilig online shoppen

Je moet er niet aan denken dat je geld aan oplichters
overmaakt terwijl je denkt dat je boodschappen, kleding of boeken bestelt of
een reis boekt.

  • Beoordeel zelf of je de website waar je iets wilt kopen vertrouwt. Bevat de website contactinformatie? Ziet de pagina er verzorgd uit? Klopt het KvK-nummer? In welk land is het bedrijf gevestigd? Ken je het bedrijf?
  • Via vergelijkingssites, zoalswww.vergelijk.nl, www.kieskeurig.nl ofwww.beslist.nl kun jede feedback van andere klanten van de webwinkel lezen. Veel positieve beoordelingen is een indicatie dat de webwinkel veilig is.
  • Een waarborg of keurmerk kan er op duiden dat het om een erkend veilige webwinkel gaat. Een van de bekendste keurmerken in Nederland is het Thuiswinkel.org keurmerk. Het Qshops keurmerk geeft ook uitsluitsel over de betrouwbaarheid van een webwinkel.
  • Voor het verzenden van gevoelige informatie, zoals creditcardgegevens, is het belangrijk dat je gebruikmaakt van een beveiligde internetverbinding. Bij een beveiligde internetverbinding staat er https//: in de adresbalk van je browser. Bij de meeste browsers zie je ook een slotje in de adresbalk.
  • Via de Online ShopScanvan Consuwijzer kun je checken of een webwinkel OK is.


Deze informatie staat ook op de voor de Alert Online campagne beschikbare, gratis te downloaden infographic in de toolkit.


Medewerker onderschat digitale dreiging

Lees meer
Jullie kunnen allemaal de DDos krijgen!

Jullie kunnen allemaal de DDos krijgen!

Lees meer

‘Nederlanders overschatten hun kennis van risico’s digitale en online veiligheid’

Lees meer