Kansen en bedreigingen van het Darkweb

In een ochtend kennismaken met de manier waarop het netwerk Tor en online munteenheid Bitcoin in de praktijk werken en welke bedreigingen, maar ook kansen, deze technieken meebrengen.

Kennismaken met Tor en Bitcoin

TNO organiseerde op 4 november in hun Cyber Security Lab bij de The Hague Security Delta (HSD) de bijeenkomst ´Kansen en bedreigingen van het Darkweb'.

De workshop bracht journalisten, MKB-ondernemers en andere belangstellenden samen. Onder leiding van professor Pieter Hartel (o.a. Universiteit Twente) en een aantal TNO-experts werd in ruim drie uur tijd zelf uitgeprobeerd hoe Tor en Bitcoin werken. Zo kon men zelf ervaren hoe deze technieken gebruikt kunnen worden om anoniem te blijven op het internet. 

Veel mensen kennen Tor en Bitcoin wel van naam, maar zijn vaak onbekend met hoe ze precies werken. In essentie, zo leerde men, zorgt Tor ervoor dat het IP-adres van computers wordt geanonimiseerd. Dit gebeurt door internetverkeer vanaf het eigen IP-adres naar de bestemming toe te leiden, maar via drie tussenstappen (zogenaamde ‘nodes’) in het Tor-netwerk. Dit zijn andere computers die daar hun eigenaren vrijwillig ter beschikking zijn gesteld. Omdat de route van deze ‘estafette’ iedere tien minuten verandert, is het erg moeilijk om de oorsprong van het verkeer naar het eigen IP-adres te herleiden. Als Tor wordt gebruikt, weet de verzender dus wel waar zijn of haar boodschap aankomt, maar de ontvanger weet niet wie de verzender is.

Samen met de techniek van Bitcoin, de gedecentraliseerde online munteenheid zonder centraal bestuur, vormt dit een mogelijkheid om anoniem online marktplaatsen te bezoeken, ook die waar allerlei illegale goederen en diensten aangeboden worden. De meest bekende daarvan, Silk Road, is vorig jaar uit de lucht gehaald, maar er zijn nog talloze alternatieven online. Het bestrijden van deze platformen is een waar kat-en-muisspel. Zodra na veel speurwerk de ene marktplaats onschadelijk is gemaakt, springen er vrijwel direct nieuwe uit de grond.

Transacties

Op een speciale testomgeving van TNO, waarin zo’n marktplaats nagebouwd was, konden zelf ‘transacties’ worden opgezet. Wat opviel was dat de reviews van andere ‘klanten’ een zeer belangrijke basis zijn voor het vertrouwen tussen koper en verkoper. Als je anoniem een pistool bestelt op het internet en dit wordt vervolgens niet geleverd is het immers moeilijk verhaal halen bij politie of justitie.

Na de demonstratie volgde er een discussie over de kansen en bedreigingen van deze anonimiseringstechnieken. Aan de ene kant faciliteren ze cybercrime, aan de andere kant zitten er ook kansen aan. Zo maakt Tor het bijvoorbeeld mogelijk voor mensenrechtenactivisten en journalisten om hun werk veiliger uit te oefenen in bepaalde landen. Ook zouden innovatieve toepassingen mogelijk zijn voor bedrijven of bij de overheid, die daardoor kosten zou kunnen besparen. Blockchain, de technologie onder Bitcoin, kan in theorie allerlei intermediairs overbodig maken. Je kunt smart contracts opstellen zonder tussenkomst van de notaris, een kapvergunning aanvragen met minimale tussenkomst van de overheid, en zelfs als Belastingdienst slapend rijk worden als je Bitcoins gaat minen. Met deze vergezichten kwam een einde aan een leerzame en inspirerende ochtend bij TNO.

Medewerker onderschat digitale dreiging

Lees meer
Jullie kunnen allemaal de DDos krijgen!

Jullie kunnen allemaal de DDos krijgen!

Lees meer

‘Nederlanders overschatten hun kennis van risico’s digitale en online veiligheid’

Lees meer