Bijeenkomst inzake fraude en cybercrime

Fraude en cybercrime kosten ondernemers niet minder dan 35 miljoen euro per dag. Dat bedrag kan en moet omlaag. Maar hoe? Die vraag staat centraal tijdens vijf voorlichtingsbijeenkomsten die VNO-NCW en MKB-Nederland in samenwerking met de regionale verenigingen verspreid over het land organiseren

Elk bedrijf, groot of klein, kan een interessant doelwit zijn van fraudeurs en cybercriminelen.

Gevallen van fraude en cybercrime, in hun vele verschijningsvormen, halen vrijwel dagelijks het nieuws. Maar niet alleen BN'ers of grote supermarktketens zijn het slachtoffer van afpersing, oplichting of DDOS-aanvallen. Elk bedrijf, groot of klein, kan een interessant doelwit zijn van fraudeurs en cybercriminelen.

Tijdens de voorlichtingsbijeenkomsten krijgt u praktische informatie en tips van deskundigen van onder andere de AIVD en Hoffmann Bedrijfsrecherche: Wat zijn de 'trends' in fraude en cybercrime? Wat zijn de valkuilen in uw bedrijf, hoe herkent u signalen van cybercriminaliteit en vooral: hoe beschermt u uw bedrijf, zowel aan de buiten- als aan de binnenkant?

15.30 uur Ontvangst
16.00 uur Opening door de dagvoorzitter
16.10 uur Fraude, plaag met vele gezichten
.
 Inleiding door Hoffmann Bedrijfsrecherche BV
 Fraude; verzamelnaam voor honderden manieren om geld en goederen (en soms reputatie) kwijt te raken. Van enkele tientjes tot vele tonnen en faillissement aan toe. Trends en ontwikkelingen, hoe herken je valkuilen binnen (en buiten) je eigen organisatie, hoe kies en implementeer je de meest efficiënte organisatorische maatregelen?
16.35 uur Misbruik van de "digitale deur"
 Inleiding door MKB Cyber Advies Nederland
 "Cybercrime", containerbegrip voor veel vormen van fraude, vernieling, chantage, afpersing en diefstal van geld en/of gegevens. Hoe bepaal je wat nuttig én nodig is om verlies te voorkomen en zonder onnodige investeringen? Meestal is een oplossing op maat nodig. En die hoeft niet perfect te zijn, als het voor het doel waarvoor het gebruikt wordt in jouw bedrijf maar veilig genoeg is.
17.00 uur "Wel bewust, niet bekwaam..."
 Inleiding door Nederland ICT
 Van theorie naar praktijk. Vrijwel alle ondernemers zijn zich terdege bewust dat cyber-beveiliging nodig is. Maar...hoe richt je de dagelijkse praktijk veilig in, stel je de juiste vragen, maak je de juiste keuzes, vind je de goede adviseur, leverancier. En niet te vergeten de organisatorische maatregelen.
17.25 uur Economische (cyber)spionage
 Inleiding door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD)
 Spionage is van alle tijden en dankzij de digitale snelweg alom aanwezig en minder zichtbaar dan ooit! De AIVD is, bekend van inlichtingenactiviteiten en anti-terreuracties, echter ook heel actief op het minder bekende terrein van (voorkomen van) economische spionage. Over "bevriende" naties, de kwetsbaarheid van slimme ideeën, meekijken en uitlezen vanuit verre landen, uitlezen van apparatuur en hoe zit het met de (uw?) cloud...?
17.50 uur Vragen en discussie en afronding door de dagvoorzitter
Afsluitend aperitief