Cyberskills SURFnet #2

Op 4 en 5 oktober 2016 heeft SURFnet de eerste landelijke cybercrisisoefening georganiseerd binnen het Nederlandse onderwijs en onderzoek. Tijdens de oefening is gesimuleerd dat een aantal hackers vitale systemen waren binnengedrongen, zoals studentinformatiesystemen. In totaal hebben 27 instellingen meegedaan.

Eerste landelijke cybercrisisoefening voor Nederlands onderwijs en onderzoek

Op 4 en 5 oktober 2016 heeft SURFnet de eerste landelijke cybercrisisoefening georganiseerd binnen het Nederlandse onderwijs en onderzoek. Tijdens de oefening is gesimuleerd dat een aantal hackers vitale systemen waren binnengedrongen, zoals studentinformatiesystemen. In totaal hebben 27 instellingen meegedaan.

Cybercrisisoefening hard nodig 
Het doel van de crisisoefening is om de weerbaarheid van instellingen te vergroten tijdens een cybercrisissituatie. De oefening heeft aangetoond dat de complexiteit van een cybercrisis alleen kan worden opgelost door samen te werken met alle betrokken partijen, zowel binnen de organisatie als daarbuiten. Om dit soort complexe situaties het hoofd te bieden is het belangrijk dat informatie wordt gedeeld en dat verschillende disciplines worden betrokken: zowel techniek, communicatie als strategie. Bovendien dat er wordt gezorgd voor voldoende capaciteit. 

Overweldigend enthousiasme 
"Dat een crisisoefening op het gebied van informatiebeveiliging nodig was, konden we afmeten aan het overweldigende enthousiasme bij de instellingen. We hadden uiteindelijk niet genoeg plaats voor alle geïnteresseerden”, aldus Alf Moens, security officer van SURFnet. “Rampenoefeningen worden regelmatig gehouden, maar oefenen op cybercrisissituaties staat nog in de kinderschoenen. Met deze crisisoefening wilden we laten zien wat de impact is op de organisatie bij grootschalige incidenten in de digitale wereld.”

Lees het hele persbericht hier

Medewerker onderschat digitale dreiging

Lees meer
Jullie kunnen allemaal de DDos krijgen!

Jullie kunnen allemaal de DDos krijgen!

Lees meer

‘Nederlanders overschatten hun kennis van risico’s digitale en online veiligheid’

Lees meer