Eén op zes Nederlanders denkt niet na over sociale media-posts

Den Haag, 5 oktober 2016 - 16% van de Nederlanders zet berichten op sociale media zonder over de gevolgen van die post voor henzelf of hun vrienden na te denken. Bijna de helft van hen zegt zelfs hier nog nooit over te hebben nagedacht. Dit blijkt uit onderzoek van Alert Online.

Lees verder

Het is verontrustend dat één op de zes Nederlanders berichten op sociale media post zonder stil te staan bij de mogelijke gevolgen daarvan. “Je zou denken dat iedereen tegenwoordig bewust is van de risico’s die je op die manier loopt”, zegt Marjolijn Bonthuis van Alert Online. “Zodra je berichten op sociale media zet, heb je zelf geen controle meer over wat ermee gebeurt. Als je op Instagram foto’s vanaf je vakantieadres plaatst, is dat voor een inbreker prettige informatie. En misschien vind jij het niet zo erg, maar weet jij zeker dat je vrienden er geen problemen mee hebben dat zij in hun zwembroek op internet terecht komen?” 

Tips van Alert Online voor het veilig gebruik van sociale media:

1.     Houd altijd rekening met de privacy van anderen: deel nooit foto’s of video’s van anderen zonder het ze eerst te vragen.

2.     Accepteer alleen uitnodigingen van mensen die je kent. Van wie wil je dat zij weten waar je woont, waar je werkt, wat je leuk vindt, waar je op vakantie bent en met wie?

3.     Schakel locatievoorzieningen uit. Sommige diensten, zoals Twitter en Instagram, bieden aan om automatisch een locatie aan je berichten toe te voegen. Schakel dit uit, zodat anderen niet altijd kunnen zien waar je bent.

4.     Stel de privacy-instellingen van je sociale media-accounts zo in dat jij bepaalt met wie je informatie, foto’s en video’s deelt.

Benieuwd naar het hele onderzoek? Kijk dan hier: https://www.alertonline.nl/med...


Hoe alert ben jij online? Test jouw cyberskills!? Doe de quiz op www.alertonline.nl


Medewerker onderschat digitale dreiging

Lees meer
Jullie kunnen allemaal de DDos krijgen!

Jullie kunnen allemaal de DDos krijgen!

Lees meer

‘Nederlanders overschatten hun kennis van risico’s digitale en online veiligheid’

Lees meer