Eén op drie Nederlanders schrijft wachtwoorden op briefje

"Veel mensen zien over het hoofd dat wachtwoorden toegang geven tot heel veel belangrijke persoonlijke gegevens,” zegt Marjolijn Bonthuis van Alert Online.

Nederlanders onderschatten gevaren van gemakzuchtig internetgedrag

Den Haag, 11 oktober 2016 – Nederlanders gaan nonchalant met wachtwoorden om. Een derde van de Nederlanders schrijft zijn wachtwoorden nog steeds op een digitaal of papieren briefje. Een digitaal wachtwoordenkluisje wordt nauwelijks gebruikt, terwijl 41% aangeeft deze mogelijkheid wel te kennen. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Cybersecurity awareness en skills (2016)’[1] van Alert Online. Uit het onderzoek komt naar voren dat Nederlanders zich amper zorgen maken over hun online veiligheid. Onterecht, want cybercriminelen gebruiken steeds geavanceerdere aanvalsmethoden die ingrijpende gevolgen kunnen hebben, zoals identiteitsfraude of afpersing.

Eén op de vijf Nederlanders ziet automatisch uitloggen op websites waar zij even niet actief op zijn als grote belemmering. Ook vindt 13% van de Nederlanders het teveel gedoe om bijvoorbeeld via tweestapsverificatie - waarbij je een extra beveiligingscode naar je smartphone laat sturen - online accounts te beveiligen. Vooral vrouwen ervaren dit als een te grote belemmering. Wanneer wel de juiste veiligheidsmaatregelen zijn getroffen, dan omzeilt een vijfde van de Nederlanders die alsnog, omdat de veilige route op dat moment niet uitkomt.

"Veel mensen zien over het hoofd dat wachtwoorden toegang geven tot heel veel belangrijke persoonlijke gegevens,” zegt Marjolijn Bonthuis van Alert Online. “Een goed wachtwoord is voor elke site, account of app uniek, bestaat uit veel verschillende karakters en is daardoor moeilijk te onthouden. Dat maakt wachtwoordbeheer niet eenvoudig. Veilig omgaan met je wachtwoorden is wél cruciaal voor je online veiligheid. Daarom raad ik iedereen aan voor een digitaal wachtwoordenkluisje te kiezen. Niemand wil toch dat zijn persoonlijke gegevens in handen komen van cybercriminelen?"

Onveilig Wi-Fi gebruik
Eén op de tien Nederlanders heeft zijn Wi-Fi netwerk thuis niet met een wachtwoord beveiligd. 41% van hen is ervan overtuigd dat dit geen probleem is, omdat de apparaten die verbinding maken met het thuisnetwerk wel beveiligd zijn. Buitenshuis logt één op de vijf Nederlanders in op openbare netwerken. Oók als daar geen wachtwoord voor nodig is. Bijna een kwart van hen denkt dat dit voldoende veilig is. Dat is niet het geval: cybercriminelen hebben binnen mum van tijd toegang tot devices die gebruikmaken van een openbaar netwerk waarvoor inloggen niet nodig is.

Tips ter bescherming
Voor wie zijn persoonlijke gegevens wil beschermen, heeft Alert Online drie belangrijke tips:

  1. Maak lange en ingewikkelde wachtwoorden met hoofdletters, kleine letters en speciale leestekens. Deze zijn nu eenmaal sterker dan korte eenvoudige wachtwoorden.

  2. Gebruik tweestapsverificatie als extra middel om je online accounts te beveiligen.

  3. Maak niet zomaar gebruik van openbare wifi-netwerken. Het is veiliger om te kiezen voor je databundel of een VPN-verbinding.

Meer informatie, tips en praktische uitleg om je te wapenen tegen cybergevaren staan op: www.alertonline.nl/tips.

Over Alert Online
Het onderzoek is uitgevoerd door TNS Nipo onder 2600 respondenten van wie 963 burgers. Alert Online is de jaarlijkse bewustwordingscampagne die dit jaar plaatsvindt van 3 tot en met 14 oktober 2016. Alert Online is een initiatief van de overheid, het bedrijfsleven, het onderwijs en de wetenschap. Tweehonderd partijen zetten zich in om de bewustwording en kennis over online veiligheid te vergroten en digitaal veilig gedrag te stimuleren. Dit jaar staat de Alert Online campagne in het teken van cyberskills – weten, kunnen en doen. De campagne Alert Online 2016 wordt georganiseerd door ECP, het Platform voor de Informatiesamenleving, in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Kijk voor meer informatie op www.alertonline.nl.