11 tips om identiteitsfraude te voorkomen

​Je identiteit, die raak je liever niet kwijt

Het worden van een Cybersecurity Held begint natuurlijk bij het beschermen van je eigen gegevens, want in tegenstelling tot wat velen denken, heb je wel degelijk iets te verbergen.

Als jouw gegevens namelijk in handen komen van een kwaadwillende, dan kan hier identiteitsfraude mee worden gepleegd. Deze persoon kan bijvoorbeeld rekeningen op jouw naam openen, aankopen op jouw naam doen en zelfs mensen oplichten onder jouw naam. Vervolgens zijn de rekeningen van de spullen, die jij uiteraard nooit ontvangen hebt, ook voor jou en krijg jij boze berichten van mensen die denken dat jij hen hebt opgelicht. Zie dan maar eens te bewijzen dat jij het niet was!

Identiteitsfraude kan dus grote gevolgen hebben. En helaas komt het steeds vaker voor. Het aantal meldingen van identiteitsfraude is in 2016 ruimschoots verdubbeld ten opzichte van 2015. Vorig jaar hebben 1.724 slachtoffers van identiteitsfraude zich gemeld bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude.

Tips 

Hoe kan je jezelf dan beschermen tegen identiteitsfraude? 11 tips om identiteitsfraude te voorkomen:

 1. Slechts een aantal organisaties mag je volledige identiteitsbewijs kopiëren. Dit zijn bijvoorbeeld overheidsinstanties, banken, notarissen, casino’s en je werkgever. Geef dus nooit zomaar je identiteitsbewijs af.
 2. Moet je toch een kopie afgeven? Scherm dan bepaalde informatie, zoals je burgerservicenummer (BSN) en je pasfoto af. Schrijf ook op de kopie dat het een kopie is, voor welke instantie of product de kopie is bedoeld en vermeld de datum waarop je de kopie afgeeft.
 3. Gebruik de KopieID app. Via deze app kun je identiteitsgegevens laten doorstrepen. Zo kun je met je smartphone een veilige kopie van je identiteitsbewijs maken.
 4. Gebruik een ID-cover. Dit is een hoesje dat je BSN en pasfoto afschermt bij het maken van een kopie.
 5. Vraag je kopie altijd terug.
 6. Waak voor bellende oplichters die uit naam van een bedrijf om je inloggegevens vragen. Via deze inloggegevens proberen zij achter je identiteitsgegevens te komen.
 7. Stuur nooit een kopie van je paspoort of identiteitskaart mee bij online aankopen.
 8. Bewaar je identiteitsbewijs altijd op een veilige plaats.
 9. Plaats nooit een foto van je rijbewijs, identiteitskaart of paspoort op sociale media.
 10. Vraag organisaties je identiteitsgegevens te verwijderen wanneer deze niet meer van belang zijn.
 11. Reageer nooit op mails waarbij ze om persoonlijke gegevens vragen.

Met dank aan ‘What’s in IT for me?’, het informatieveilligheidsplatform van soul:made.