dcypher Symposium: 'Digitale dammen bouwen om data te beschermen'

Nieuws:

‘Met meer dan 450 bezoekers is het dcypher Symposium het grootste event dat in deze campagneweken onder de noemer van Alert Online plaatsvindt’, aldus gespreksleider Chris van ’t Hof bij de aftrap van het symposium op 4 oktober in een tot de nok toe gevulde MediaPlaza in de Jaarbeurs in Utrecht.

Maarten Camps, secretaris-generaal van het ministerie van Economische Zaken, benadrukte in zijn inleiding dat een meer digitale wereld een meer digitale economie betekent. Een dergelijke economie moet op een adequate manier worden beschermd tegen cybercrime, dat geldt zeker voor onderdelen van de vitale infrastructuur. Camps trok de vergelijking met de strijd in Nederland tegen het water: ‘We moeten digitale dammen bouwen om onze data beschermen.’

Camps gaf eveneens aan dat er een kloof bestaat tussen cybersecurity awareness en cybersecurity kennis. Daarom is het van belang dat de overheid investeert in een Digital Trust Centre, om MKB-bedrijven in staat te stellen hun eigen veiligheid te organiseren, en in cyber security onderzoek, zowel korte termijn als lange termijn, voor het oplossen van de uitdagingen van vandaag en morgen.

Prof. mr. Lokke Moerel gaf in haar presentatie aan dat het noodzakelijk is meer te investeren in cybersecurity. Om de slag met de ons omliggende landen niet te verliezen, moet aanzienlijk meer geld worden gestoken in research. Daarnaast is het van belang dat de aanpak van cybersecurity niet versnippert. Meer samenwerking en coördinatie is nodig tussen de verschillende instellingen, aldus Moerel.

Organisator dcypher bood vervolgens de aanwezige onderzoekers, docenten, studenten, producenten, bestuurders en beleidsmakers een reeks parallelle sessies aan over verschillende onderwerpen. De aanwezigen konden hun kennis verrijken en zich laten inspireren op onderwerpen zoals de sociaal economische factoren van cybersecurity, het beschermen van de vitale infrastructuur, CyberConflict en cybercrime en de menselijke factor.

De verschillende bijdragen van sprekers op het dcypher Symposium zijn te vinden op de website van dcypher.

Het dcypher symposium werd georganiseerd in samenwerking met NWO, RvO, NCSC, SIA en maakt onderdeel uit van de Europese Cybersecurity Maand en Alert Online.


Fotograaf: Sjoerd van der Hucht