Het slimme cadeautje van Sinterklaas

Voorkom dat kinderen gehackt worden via hun slimme speelgoed.

6 tips voor het Internet of Toys:

Op Pakjesavond hebben veel kinderen met kloppende hartjes hun sinterklaascadeautjes mogen uitpakken. Tegenwoordig schrijven kinderen niet meer alleen maar kleurpotloden, barbies en voetballen op hun verlanglijstje. Want als je door het ‘Het héééle grote Speelboek’ van 180 bladzijdes bladert, of eigenlijk swipet, kom je vanaf bladzijde 168 de robots en gadgets tegen. Het overgrote deel van dit speelgoed moet verbinding maken met bluetooth of Wi-Fi. Dit speelgoed wordt ook wel ‘slim speelgoed’ genoemd.

Op 5 december zullen sommige kinderen dan ook slim speelgoed hebben uitgepakt. Als kind is er daarna uiteraard niets leuker dan onbezorgd te gaan spelen met het nieuwe speelgoed. Maar of de ouders ook zo onbezorgd kunnen zijn, valt te betwijfelen ...

Slim speelgoed, ook wel Internet of Toys genoemd, is speelgoed dat verbonden is met het internet en reageert via Wi-Fi of bluetooth. Het hacken van dit slimme speelgoed is vaak een fluitje van een cent voor de slimmeriken onder ons en we zien het dan ook steeds vaker terug in het nieuws. 

Dus wanneer de Sint jouw kind, broertje, zusje, neefje, nichtje, buurjongen, buurmeisje of jou slim speelgoed heeft gegeven op pakjesavond, let dan toch even op.

Graag geven we je enkele tips hoe jij jezelf of iemand anders kunt beschermen tegen hackers van slim speelgoed:

1. Zorg ervoor dat je verbinding maakt met een beveiligde internetverbinding.

2. Check geregeld of de software van het speelgoed nog up-to-date is. Zodra de producent namelijk stopt met het updaten of ondersteunen van de software kan het speelgoed onveilig of gedeeltelijk onspeelbaar worden.

3. Verander na aankoop van het speelgoed direct de gebruikersnaam en het wachtwoord.

4. Hoe je een sterk wachtwoord vormt, vind je hier.

5. Verschaf alleen de strikt noodzakelijke persoonsgegevens. Uiteraard kun je er ook voor kiezen een speciaal account aan te maken met daarin (deels) verzonnen persoonsgegevens.

6. Zet het slimme speelgoed altijd na gebruik uit of verwijder de batterijen.

Meer weten over Internet of Toys? Bekijk dan eens de Webinar over Internet of Toys van WIIFM.

Met dank aan soul:made - WIIFM