5 boeken voor in de vakantiekoffer van de Cybersecurity Held

Cybersecurity en IT in fictie en non-fictie

Vijf boeken met een overkoepelend thema die wij je aanbevelen voor de komende zomermaanden. Cybersecurity en IT gebundeld in pageturners, naslagwerken en satire. Het kan niet anders of er zit zeker een boek tussen dat dagen- of wekenlang naast je op het strandlaken ligt.

1.

'Cybercrime en cyberwar: de toekomst van de misdaad in een wereld die altijd online is'
Mark Goodman, Karakter Uitgevers

De titel doet denken aan een 2.0-versie van een James Bond-film. Helaas. Wat 30 jaar geleden nog vermakelijke science fiction was, kan nu de keiharde werkelijkheid zijn. De grote digitale jongens weten waar je woont, wie je kent, waar je werkt, wat je op je werk doet en waar je openlijk, maar ook in het geheim in geïnteresseerd bent. Geen fijne gedachte. Wat als al deze kennis in handen valt van mensen met kwade bedoelingen? Marc Goodman (een bekende expert op het gebied van cybercrime en cyberwarfare) schetst wat we kunnen doen om ons te wapenen tegen de toenemende dreiging! Je hebt aan dit boek enorm veel: verontrustende, superspannende en noodzakelijke kost voor in je strandstoel.

2.

'Zó herkent en voorkomt u cybercrime'
Yangkie Kwee, Bosworx

Voorkomen is beter dan genezen! Een aloude zegswijze, maar onverslijtbaar qua juistheid. Zeker wanneer het aankomt op cybersecurity. Dat kan gelukkig ook met minder tekst en minder pagina's dan het als eerste getipte boek. In slechts 85 pagina's word je als ondernemer en werknemer een stuk wijzer op het vlak van preventie. Cybercrime wordt nog te vaak als een ver-van-mijn-bed-show gezien en de auteur maakt zich zorgen over de vele ondernemingen die in slaap gesust worden door leveranciers. Tijd voor een wake-up call. Met inzicht en een gezond boerenverstand blijk je in de praktijk veel meer te kunnen bereiken. Deze uitgave maakt je bewuster van de gevaren, waardoor veel leed kan worden voorkomen.

3.

'Handboek IT-security'
Tom De Mulder, Van Duuren Media

Alles wat werknemers, werkgevers en ZZP'ers moeten en willen weten over de actuele stand van zaken van IT-security en hoe dat hun eigen IT-omgeving kan raken. Met andere woorden: het ultieme naslagwerk voor elke slimmerik die op ieder moment op wil kunnen zoeken hoe hij zijn data en digitale omgeving zo veilig mogelijk kan krijgen en vooral houden. Het handboek biedt een overzicht en uitleg van de verschillende domeinen binnen IT-security en de gevaren die daar potentieel achter verscholen zitten. Daarbij komt nog een overzicht van de verschillende aspecten van computer- en netwerkbeveiliging. Vragen die worden beantwoord zijn onder meer: 'wie valt aan, wie verdedigt en waar zijn de kwetsbare plekjes?', 'hoe weet je dat je veilig bent?'. Kortom: onmisbare materie voor deze zomer en lang erna.

4.

'Elektrische dromen'
Philip K. Dick, Lebowski

Als de sciencefictionauteur Philip K. Dick ergens bekend van is, dan is dat natuurlijk 'Do Androids Dream of Electric Sheep?'. Huh? Excuus, het boek werd begin jaren tachtig verfilmd als 'Blade Runner'. Dick was een genie in het creëren van niet al te onrealistische toekomstvisies, waarin de relatie tussen mens en machine (de computer en de robot) steeds weer onder hoogspanning komt te staan. Wat gebeurt er wanneer kwaadwillende androïden aan de haal gaan met computerdata en andere technologie en daarmee het voortbestaan van de mens ernstig in gevaar brengen? De Amerikaan schreef gedurende zijn leven ook meer dan honderd korte verhalen: scherp, opwindend en profetisch. De beste tien verhalen zijn verzameld in 'Elektrische dromen' en komt deze zomer uit via Lebowski.

5.

'Klont'
Maxim Februari, Prometheus

Niet alles rondom de thema's online veiligheid en- technologie hoeft spannend, bloedserieus of waarschuwend te zijn. Er mag zo nu en dan best wel wat gelachen worden. Dan is de roman 'Klont' van de Nederlandse schrijver Maxim Februari het perfecte boek voor in de strandstoel. Het hoofdpersonage in deze satirische roman heeft zichzelf op het ministerie van Veiligheid in de nesten gewerkt en moet een paar weken in de luwte blijven. Zo kan hij mooi een opdracht uitvoeren voor zijn minister: hij wordt op pad gestuurd om verdachte uitspraken van een wereldberoemd spreker te onderzoeken. De roem dwingt deze spreker steeds opmerkelijkere uitspraken te doen. Maar wat weet hij er eigenlijk echt van?