Cybersecure op zomervakantie

Het is bijna zomervakantie. Een groot gedeelte onder ons maakt van de gelegenheid gebruik om eens lekker op vakantie te gaan. Heerlijk een paar weken weg van de beslommeringen van je werk en genieten van al het pracht dat de wereld te bieden heeft. Je wil nog even niet denken aan het moment dat de vakantie om is, desondanks is het niet verkeerd vooruit te denken. De vakantie is namelijk zó voorbij. Hoe lekker is het dat je terugkomt met een schone, opgeruimde pc. Dat kost helemaal niet veel tijd.

Cyber secure op zomervakantie

Het is bijna zomervakantie. Een groot gedeelte onder ons maakt van de gelegenheid gebruik om eens lekker op vakantie te gaan. Heerlijk een paar weken weg van de beslommeringen van je werk en genieten van al het pracht dat de wereld te bieden heeft. Je wil nog even niet denken aan het moment dat de vakantie om is, desondanks is het niet verkeerd om vooruit te denken. De vakantie is namelijk ook vaak weer zó voorbij. Hoe lekker is het dat je terugkomt tot een schone, opgeruimde pc. Dat kost helemaal niet veel tijd.

Je hoort het goed: je computer schoonmaken! Maar liefst tien procent van alle computers is besmet met een virus of andere gevaarlijke software. Zonder dat je het doorhebt, worden zogenaamde ‘botnets’ op je computer geïnstalleerd. Met alle gevolgen van dien. De kwaadaardige programma’s kunnen een hoop schade aanrichten met het verliezen of beschadigen van vertrouwelijke gegevens tot gevolg. Zaak dus om deze van je systemen te weren.

Stappen doorlopen

Ga je op vakantie, laat dan op een van de laatste dagen een virusscanner langs alle computerbestanden gaan. Grote kans dat deze scanner een aantal schadelijke bestanden kan herkennen en isoleren, waardoor het risico gehackt te worden door cybercriminelen vele malen kleiner is. De scanner wist alle schadelijke software, zodat je apparaat schoon blijft: wel zo’n veilig gevoel. Vervolgens kan je met een gerust gevoel op vakantie.

Eenmaal terug van vakantie is het essentieel dat je een aantal stappen doorloopt, waardoor je geheel veilig aan de slag kan.

  • Controleer of je computer alle updates heeft uitgevoerd. Zonder installatie hiervan loop je namelijk een verhoogd risico op cyberaanvallen, zoals ransomware.
  • Zijn jouw apparaten op een veilige manier verbonden met het netwerk? Wanneer dit niet het geval is, zouden andere kunnen meekijken in al je apparaten.
  • Het gros van de Nederlanders vergeet zijn wachtwoorden om de zoveel tijd bij te werken, met het risico op inbraak als gevolg. Dezelfde wachtwoorden worden gebruikt voor verschillende platformen, waardoor één hack voldoende is om elke account te hacken. Zorg er daarom voor dat je je wachtwoorden verandert en personaliseert.
  • Er is niets zo menselijks als onoplettendheid na de vakantie. Als jij je mail opent en de berichten langsloopt, bestaat een grote kans dat hiertussen een of meerdere phishingmails zit. Pas op, open deze mails niet. Klik je op een onbeveiligde link, dan is het vaak al te laat.