Slachtoffers van cybercrime delen hun verhaal

Op 6 juni 2019 ontdekte de gemeente Lochem dat haar ICT-systeem gehackt was. Alert Online ging bij de gemeente Lochem langs en sprak met de burgemeester en enkele medewerkers. Bekijk de onderstaande video of lees het verhaal hier.

Naast burgemeester Sebastiaan van 't Erve speelt ook MKB ondernemer en ransomware-slachtoffer Peter Schoolderman open kaart tegen Erik Jan Koedijk van het activatieteam van Alert Online. Op een onbewaakt moment, gebeurt het hem: zijn systemen werden geïnfecteerd en zijn bestanden versleuteld.

Schaamte: dat was hét gevoel dat bij Elvira, werkzaam bij BOVAG, overheerste toen de hack haar overkwam. Ook Elvira en haar collega’s bij de BOVAG spreken met Alert Online over de impact. "Zo’n mail wordt ondertekend met je eigen naam, dus natuurlijk voel je dan een lichte vorm van schaamte." Bovendien kwam de vraag in haar hoofd op: wat is er gebeurd? Heb ik toch ergens op geklikt? Ben ik echt zo dom geweest? “Ik kan me echt niet herinneren dat ik zelf op rare mails heb geklikt, maar dat kan zomaar wel gebeurd zijn. Phishing schijnt zelfs onder afmeldlinkjes in nieuwsbrieven te zitten."